Wall Climbing

Univ. of Colorado Boulder Recreation Center

Saunders fourth project for CU-Boulder, this project includes the complete renovation of the entire 235,242-square-foot facility, including significant upgrades of the building systems to address deferred maintenance needs. 

Three seperate additions provide space for expanded strength and conditioning areas, a new ice arena, a three-story rock climbing gym, indoor tennis courts, and a new indoor turf multi-activity gym. The additions required an excavation of approximately 18 feet deep (33,000 cubic yards of dirt) and nearly five months of campus utility relocations. In addition, the facility required replacing some of the foundation walls to support the new additions. 

The aquatics area, including competition swim lanes, received a complete renovation including a new corrosion-resistant roof, new deck tile, as well as updated and code-compliant pool equipment. The Recreation Center is designed and constructed to meet LEED Platinum Certification. To meet the Innovation Points, the team devised system to divert the excess heat from the ice arena to heat the swimming pool, this ensures that this offset energy is not lost. 

Client: University of Colorado Boulder

Architect: Davis Partnership Architects in partnership with CannonDesign

Location: Boulder, Colorado

Industries